Benvinguts a La Clínica de Podologia

 • ES
 • CA

Horari : De Dilluns a Divendres / 10h a 14h - 16h a 20h
  Contacte : 973 24 99 23

11 consells per prevenir els galindons

Galindons: 11 consells per prevenir-los. Saps què són?

Tot i que es tracta d’una afecció molt coneguda, hi ha un gran desconeixement del que és un galindó o “juanete” (com els coneix la gran majoria de població).

La protuberància que surt al costat del dit i que produeix dolor amb el fregament del calçat és només una petita part del problema i es tracta d’una excrescència òssia (o creixement anormal de l’òs), conseqüència del galindó.

Gran part de la població pateix aquesta patologia. Per això avui et volem donar 11 consells per a prevenir els “juanetes”. Segueix llegint per a conèixer quins són.

 

Què són els galindons o “juanetes”?

 

Un galindó o “juanete” és una deformitat articular que afecta dos ossos importants del peu: el del dit gros i l’immediatament posterior, el primer metatarsià.

És una deformitat tridimensional, és a dir, el primer dit es desvia cap al segon, es torça (rota internament) i es clava a terra al mateix temps que eleva el metatarsià. En aquesta situació, obtenim un angle anormal entre el dit esmentat i el metatarsià.

 

Això es tradueix en una deformitat estètica, en el fragment del galindó amb el calçat que produeix dolor i en una pèrdua de funcionalitat en el moment de fer la passa (la propulsió del peu) que provoca la transferència del pes del cos al segon metatarsià. La majoria de persones que pateixen galindons també tenen dolor al segon dit i al segon metatarsià.

11 consells per prevenir els galindons

11 consells útils per prevenir els galindons

 

Tot i que hi ha un percentatge de “hallux abductus valgus” (com s’anomena tècnicament els galindons) d’origen hereditari, en la majoria dels casos, la deformitat s’adquireix amb el pas dels anys.

Avui et volem donar 11 consells molt útils per prevenir o evitar l’augment d’aquesta patologia i ens centrarem en cadascuna de les seves causes:

 1. El calçat femení: si tenim el peu ample, hem d’evitar o limitar les sabates de punta estreta per a ocasions especials. El dit gros es deforma seguint la curvatura de la punta del calçat, fet que causa l’aparició d’aquesta dolència.
 2. Un cop instaurada la deformitat, els músculs que s’encarreguen de flexionar i estendre el dit provoquen l’augment de l’angle que abans comentàvem, ja que exerceix de corda d’un arc i el corba cada vegada més. Hem de fer mobilitzacions del dit i estirar aquesta musculatura.
 3. D’altra banda, hem de potenciar el múscul que col·loca el dit recte, l’abductor del primer dit, per a contrarestar la força que fan els altres músculs. Hi ha exercicis fàcils de realitzar, sempre assessorats per un fisioterapeuta.
 4. Hem d’evitar la pronació excessiva del peu, és a dir, la caiguda del peu cap a dins, una alteració molt estesa entre la població i un dels factors més importants en la formació del galindó o “juanete”. L’ús de plantilles per mantenir el peu en posició recta o neutra és imprescindible en aquests casos.
 5. Fem el següent: ens posarem de puntetes i ens fixarem si recolzem el pes sobre el dit gros o sobre la part externa del peu. Si és el segon cas, ens notarem inestables ja que el primer dit no treballa bé. En aquest cas, cal fer una revisió biomecànica del peu.
 6. Observarem la posició de l’uncla del dit gros: hem de seure en una cadira i, tot seguit, posar-nos drets. Si tant l’uncla com el dit gros giren cap a dins, tenim un altre factor que ajudarà a l’aparició del galindó.
 7. L’excés de flexibilitat dóna una capacitat exagerada de moviment a les articulacions i al peu (que està sempre tancat i pressionat pel calçat) i facilita l’aparició de deformitats com el “hallux abductus valgus”. Per tant, si ens trobem en aquesta dituació, l’elecció de calçat adequat i l’ús de plantilles és molt important.
 8. L’ús de separadors interdigitals només corregeix els galindons juvenils. A l’edat adulta té un ús limitat per a persones que, per diferents circumstàncies, no poden operar-se.
 9. Altres factors que ajuden a l’aparició dels “juanetes” són: la longitud del dit i del metatarsià, la forma de les articulacions, etc.
 10. Els galindons afecten l’articulació clau per a poder fer una passa correctament. Quan no es pot, les conseqüències seran per a les articulacions superiors: inflamació i dolor del turmell o el desgast articular del genoll.
 11. En funció de les causes, optarem per una cirugia oberta o de mínima incisió (MIS).

 

Pateixes de “juanetes”? Has de consultar un especialista del peu quant abans millor per a que pugui fer un diagnostic i començar a treballar per a eliminar aquesta dolència. Si necessites qualsevol consell o vols venir a la nostra clínica, només cal que et posis en contacte amb nosaltres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *