Benvinguts a La Clínica de Podologia

 • ES
 • CA

Horari : De Dilluns a Divendres / 10h a 14h - 16h a 20h
  Contacte : 973 24 99 23

Avantatges i desavantatges del barefoot running

Avantatges i desavantatges del barefoot running

El minimalisme o barefoot running no és un concepte nou. Ans al contrari, ve de lluny però, últimament, s’ha posat de moda de forma sobtada des que els fabricants de calçat esportiu han vist un nínxol de mercat propici per diversificar els seus productes.

 

El barefoot o minimal running genera un interessant debat entre runners que busquen una forma més natural de córrer (seguint el corrent del natural running)  i els terapeutes i professionals esportius que veuen en aquesta moda una font de lesions, provocades sobretot en corredors que experimenten aquesta modalitat sense un període d’adaptació o sense seguir consells de professionals.

 

Avui veurem què és el barefoot running, quins són els seus avantatges i desavantatges i com fer la transició correcta cap al minimalisme.

Si tens pensat començar en el món del barefoot running, has de tenir en compte que el canvi ha de ser progressiu per evitar lesions. És recomanable començar a poc a poc, intercalant fases de carrera amb sabatilles i sense elles; d’aquesta manera, el peu començarà a adaptar-se als canvis sense ressentir-se.

 

Una altra menera d’iniciar-se al barefoot running és començar utilitzant un calçat de transició, que destaca per ser molt lleuger, amb un “drop 0” i amb menys amortiment.

 

Peu descalç barefoot running

Què és el barefoot running?

 

Des dels seus orígens, l’ésser humà ha realitzat carreres i recorregut grans distàncies sense cap tipus de calçat i, precisament córrer descalç, és la màxima del barefoot running, també anomenat natural running o minimalisme, que es distingeix per ser una forma de córrer una mica diferent.

 

Aquesta modalitat de running, és una tendència en la qual la marxa es fa sense sabatilles, és a dir, descalç, entrant el corredor en contacte directe amb el terra, amb l’objectiu de deixar que els peus i les seves articulacions efectuïn el seu moviment natural.

 

 

 

Avantatges del barefoot running

 

Al barefoot running se li atribueixen diversos beneficis, avalats per nombrosos estudis professionals. Un d’aquests estudis és el realitzat per la Universitat de Harvard i dirigit pel doctor Lieberman, que es va centrar a analitzar el tipus de trepitjada dels atletes que corrien calçats i comparar-la amb la dels que ho feien descalços.

 

En aquest estudi (publicat a la prestigiosa revista Nature), es va observar que entre un 75 i un 80% d’aquells que corrien amb calçat de running realitzaven el primer impacte contra el terra amb el taló, mentre que els que anaven descalços entraven en contacte amb el terra amb la part davantera del peu, és a dir, amb el metatars.

 

En ambdues opcions les cadenes musculars que s’activen, com els bessons, els isquiotibials o les lumbars, són diferents, sent set vegades més agressiu l’impacte amb el taló, pel que és més possible l’aparició de lesions.

 

Per tant, veiem com avantatges del barefoot running el següent:

 

 • Reducció de lesions d’esquena, maluc o genoll, ja que es produeix un menor impacte per a les articulacions i els músculs. 
 • Tècnica de carrera més eficient i depurada, ja que la petjada és més natural.
 • Desenvolupament i enfortiment de la musculatura i lligaments del peu (poc exercitats quan correm amb sabatilles).
 • Millora de l’equilibri i la propiocepció.
 • Hi ha una major cadència i percepció del terreny (fa possible corregir immediatament una mala trepitjada).
 • Millora de la trepitjada, ja que l’aterratge es realitza sobre la part davantera del peu.
 • Augment de la distància recorreguda, perquè encara que es facin els passos més curts, es fan amb més rapidesa.
 • Provoca una millora en la postura, fent-la més alçada i estètica, doncs al córrer amb sabatilles el cos tendeix a tirar-se cap enrere.
 • Una disminució de la freqüència cardíaca i una reducció del consum d’oxigen a un 5,7%, gastant menys energia que amb el running tradicional.

 

Avantatges i desavantatges del barefoot running

 

Desavantatges del barefoot running

 

No obstant això, tot i els nombrosos beneficis d’aquest tipus d’exercici, no tots poden practicar-lo. És recomanable consultar amb el teu podòleg abans d’arrencar-te a córrer descalç, ja que algunes persones no compten amb una anatomia apropiada per fer-ho i poden patir greus lesions.

 

Les butllofes i les erosions a les plantes dels peus seran els teus companys de cursa; per minimitzar-les, intenta córrer sobre una superfície més o menys llisa, que no tingui molts desnivells i que estigui lliure d’objectes que puguin tallar o punxar. Recorda que has de córrer amb seguretat i sense por perquè el moviment sigui del tot natural.

 

Els principals desavantatges del barefoot running són els següents:

 

 • Hi ha més risc de patir fractures als metatarsos per estrès.
 • L’estabilitat és menor que amb les sabatilles convencionals.
 • A l’inici, per descomptat, provocarà ampolles.
 • La manca d’amortiment provoca un risc de lesions més gran, ja que incrementa l’impacte que té el peu sobre la superfície.
 • Mal a la part alta del peu.

 

 

Com fer la transició cap al minimalisme o barefoot running

 

 • Abans de començar a córrer descalç o calçar-te unes sabatilles minimalistes et caldrà un període d’adaptació que pot durar diversos mesos, ja que en canviar la teva tècnica de carrera utilitzaràs músculs que estaven atrofiats o que treballaven en un segon pla. Així que, paciència!
 • Durant aquest procés, tindràs molèsties als músculs, especialment en els bessons, per la qual cosa és molt important prestar atenció per no forçar la musculatura. I estirar, estirar sempre després de la cursa.
 • Cal tenir paciència i anar pas a pas, tant si et decideixes per un entrenament radical o progressiu (el que recomanem des de La Clínica de Podologia).
 • És molt recomanable caminar descalços o amb sabatilles minimalistes sempre que existeixi la possibilitat, així com realitzar exercicis per millorar la tècnica de carrera o enfortir els peus abans de començar a entrenar.

 

Explica’ns la teva experiència amb el barefoot running als comentaris d’aquí sota. I recorda, si estàs pensant a fer la transició al minimalisme, consulta abans amb un podòleg professional. No et voldràs lesionar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *