Benvinguts a La Clínica de Podologia

 • ES
 • CA

Horari : De Dilluns a Divendres / 10h a 14h - 16h a 20h
  Contacte : 973 24 99 23

consells per cuidar les ungles del corredor i evitar problemes

Com cuidar les ungles d’un runner per evitar problemes

Els peus són una part molt delicada del corredor. En concret, les ungles, són una part molt especial que cal cuidar diàriament.

Els constants impactes que realitzem contra les sabatilles de córrer poden danyar les ungles i fer que entrenar sigui tot un suplici.

Avui t’expliquem quins són els principals problemes de les ungles dels corredors i et donem 11 consells per cuidar-les.

Corredora marató

Problemes habituals de les ungles dels runners

 

Un dels problemes més habituals en els runners és l’aparició d’ungles negres, que es produeixen per una acumulació de sang sota l’ungla.

Generalment, les ungles negres són provocades per microtraumatismes repetitius (frec amb el calçat, xoc del dit contra la sabatilla en baixades perllongades, etc.).

Com que la sang no pot sortir cap a l’exterior, s’emmagatzema sota l’ungla, provocant dolor i que l’ungla adquireixi un color blau-morat-negrós.

Si la ferida ha estat gran i l’hematoma cobreix tota la superfície de l’ungla, aquesta pot arribar a caure.

 

Què cal fer quan apareix una ungla negra?

Si no sents dolor, no et preocupis, l’ungla negra s’anirà curant a poc a poc i tornarà a la normalitat. Això sí, els primers dies procura rebaixar el volum d’entrenament o la patologia podria anar a pitjor. Si notes dolor, et recomanem anar a un podòleg, perquè pot ser que tinguis una ampolla de sang sota de l’ungla i s’hagi de drenar.

Existeixen altres patologies de les ungles dels corredors conm l’onicocriptosi o l’onicomicosi.

L’onicocriptosi, voltadits o ungles encarnades, es produeix quan part de l’ungla interacciona inadequadament amb el teixit que l’envolta, incrustant-se i, de vegades, provocant un quadre infecciós. Aquesta patologia pot ser deguda per unes ungles mal tallades, una desalineació o rotació del dit, una sabatilla curta o massa estreta, diversos microtraumatismes o, en moltes ocasions, una combinació de totes elles.

L’onicomicosi o fongs en les ungles solen agafar-se en ambients humits i càlids com solen ser les dutxes, vestuaris i piscines d’instal·lacions esportives.

 

11 consells per cuidar les ungles del corredor i evitar problemes

 

 • No portis les ungles massa llargues ni massa curtes (que sobresurtin al voltant d’1-2 mm).

 

 • Talla-les de manera habitual: les ungles llargues són l’enemic número u per al corredor. Es poden topar amb la puntera de la nostra sabatilla i posar-se negres o formant els temuts voltadits o ungles encarnades. Tallar un cop cada 10 dies o dues setmanes és una bona idea.

 

 • Si tens una competició, talla les ungles com a mínim 7-10 dies abans del dia D per evitar que s’encarnin o clavin.

 

 • Talla les ungles en línia recta, respectant la pròpia morfologia de l’ungla.

Consells per cuidar les ungles del corredor

 • Llima les vores per evitar pics i arestes que et puguin lesionar.

 

 • Després de córrer, revisa-les per assegurar-te de que es troben bé. Busca taques que puguessin ser susceptibles de butllofes i / o hematomes subungueils.

 

 • Si et surten butllofes i / o et molesten les ungles, drena-les per evacuar el contingut i així reduir el dolor. Si això ocorre amb massa freqüència pot ser que la superfície per la qual corres, el teu tipus d’entrenament o la forma de lligar-te les sabatilles no són els adequats.

 

 • Una altra opció és utilitzar apòsits hidrocol·loides i altres cremes lubricants i hidratants per prevenir les butllofes o els hematomes subunguials.

 

 • Fes servir sabatilles que siguin 0,5 cm més llargues que el dit més llarg del peu i amb la forma prou ampla perquè et trobis còmode. Així evitaràs els impactes produïts pel vaivé del teu peu dins de la sabatilla (el que provoca les ungles negres).

 

 • Després de la dutxa, seca acuradament les ungles (l’excés d’humitat deteriora la làmina unguial).

 

 • En la mesura del possible intenta evitar l’ús d’esmalts (poden ressecar i fragilitzar la làmina unguial) i / o altres substàncies que ocultin la coloració de la pell, així podràs veure com canvia el color de les teves ungles.

 

Els corredors (sobretot els de llarga distància) acostumen a tenir molts problemes amb les ungles del peu: ungles negre, voltaditis (els mal anomenats “uñeros”), caiguta d’ungles, fongs…

Segueix aquests consells per evitar aquestes patologies a les ungles del peu. A més a més, t’aconsellem que visitis al teu podòleg de manera regular per prevenir i evitar qualsevol problema als peus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *