Benvinguts a La Clínica de Podologia

 • ES
 • CA

Horari : De Dilluns a Divendres / 10h a 14h - 16h a 20h
  Contacte : 973 24 99 23

Estudi biomecànic de la marxa. La Clínica de Podologia

Què és un estudi biomecànic i quins beneficis aporta als runners

Si ets corredor (i sinó, segur que també), saps que els peus són la zona de la teva anatomia corporal que més pateix. La gran majoria de lesions dels runners tenen el seu origen als peus, ja sigui per contacte, per sobrecàrrega o per autoagressió.

 

Com sabem que t’agrada córrer, avui t’explicarem què és un estudi biomecànic de la marxa i quins beneficis aporta als corredors. Per què?

 

Perquè per a posar en marxa un pla d’actuació a l’hora de prevenir lesions als peus és necessari conèixer els factors de risc de la lesió. I això és el que fa un estudi biomecànic de la trepitjada.

 

Estudi biomecànic de la marxa. La Clínica de Podologia

Estudi biomecànic de la marxa: què és

 

L’estudi biomecànic de la marxa (o trepitjada, com també es coneix) consisteix en analitzar el peu tant en posició estàtica com en moviment (caminant i en carrera) i analitzar com aquest moviment afecta a altres estructures del cos, com el genoll, el maluc o l’esquena.

 

És capaç de detectar descompensacions posturals, desquilibris posturals i anomalies o lesions als peus, genolls i malucs. Està encaminat a evitar o reduïr certs problemes mèdics, com poden ser els esguinços, tenidinitis, sobrecàrregues musuclars, lesions osteoarticulars, fascitis plantars, condropaties o basculacions pèlviques, entre altres.

 

Una falsa creença és pensar que un estudi biomecànic de la marxa només consisteix en saber com trepitgem. No és així, aquest estudi també et fa conèixer com funciona el teu cos en moviment i ajuda a prevenir possibles lesions que poden  donar-se a tot el cos.

 

Un estudi biomecànic compta amb diferents fases que completen l’anàlisi global de la marxa.

 

 1. Exploració a llitera: el podòleg valora rangs articulars i musculars de turmell, genoll i maluc. També es realitzen les proves necessàries per a la valoració de l’existència d’una possible dismetria, és a dir, diferència de longitud entre ambdues cames.
 2. Realització de tests biomecànics en bidepestació (de peu). Aquests tests ens permeten evaluar aspectes molt importants com l’elasticitat, to muscular, activació de grups musculars, etc.
 3. Estudi de la trepitjada plantar estàtica mitjançant l’ús de plataformes de pressions. Amb aquest estudi s’estudia el pacient en posició estàtica (aturat) per a evaluar els punts de màxima pressió en el peu, centres de gravetat, etc.
 4. Prova d’estabilitat mitjançant plataforma de pressions (estabilometria). Aquesta prova ens permet analitzar la postura i valorar la influència del suport en l’equilibri del pacient.
 5. Estudi de la trepitjada plantar dinàmica mitjançant l’ús de plataformes de pressions. Aquest estudi ens permet analitzar el peu en moviment i obtenir dades com: pressió màxima, desplaçament del centre de pressions, rotacions, etc.
 6. Filmació en video d’alta velocitat utilitzant sistemes de gravació a 1200 imatges per segon. D’aquesta manera podem analitzar detalls que són imperceptibles per a l’ull humà i que poden resultar de gran importància per al diagnòstic.
 7. Anàlisi cinemàtic de la marxa per a valorar la simetria o asimetria de la carrera amb o sense plantilles, els temps de vol i de recolzament de cada peu i la realització de test de salt, etc.

 

Un cop realitzar l’estudi, des de La Clínica de Podologia podem valorar la necessitat de realitzar un tractament mitjançant plantilles, exercicis de potenciació, estiraments, etc.

 

Benficis d'un Estudi biomecànic de la marxa per a corredors.

Beneficis d’un estudi biomecànic de la marxa per a corredors

 

Un estudi biomecànic de la marxa és molt important si ets practicant del running. No només ens serveix per a saber com trepitgem, quin tipus de sabates hem de comprar o si necessitem o no unes plantilles, també ens pot ajudar a prevenir possibles lesions i a córrer d’una manera més eficaç i eficient.

 

Numerem els principals beneficis d’un estudi biomecànic per a runners:

 

 • Millorar la tècnica de la trepitjada.
 • Prevenir i evitar lesions, causades per un recolzament o una marxa defectuosa.
 • Millorar la posició del cos quan es corre.
 • Aconseguir recuperacions més curtes gràcies a una tècnica òptima.
 • Saber quines plantilles utilitzar.
 • Saber quines sabates de running o trail són les més adequades segons el tipus de trepitjada.

 

Et recomanem que, si encara no ho has fet, acudeixis al teu centre de Podologia i realitzis un estudi biomecànic de la marxa.

 

A La Clínica de Podologia en som especialistes. Truca’ns i informa’t si tens algun dubte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *