Benvinguts a La Clínica de Podologia

  • ES
  • CA

Horari : De Dilluns a Divendres / 10h a 14h - 16h a 20h
  Contacte : 973 24 99 23

ossos sesamoides

Què és la sesamoïditis? Causes, símptomes i tractaments

Avui parlarem de la sesamoïditis, una lesió molt incòmoda i dolorosa que es produeix als ossos sesamoides i que pot apartar-nos de la nostra activitat esportiva durant dies, setmanes o, fins i tot mesos.

T’expliquem què és aquesta lesió, quines són les causes més comunes, els símptomes i els possibles tractaments per curar-la.

musculs-peu

Què és la sesamoïditis?

 

La sesamoïditis és la inflamació dels ossos sesamoides a causa de traumatismes repetits. Generalment es manifesta al dit gros del peu.

El símptoma principal de la sesamoïditis és el dolor agut que s’incrementa al caminar o córrer. A més a més, pot anar acompanyada de la inflamació en la zona lesionada.

 

Però, què són els ossos sesamoides?

Són dos ossos petits que estan situats sota el cap del primer metatarsià, és a dir, a la part inferior del peu, just darrere del dit gros.

Os sesimoide

Podem dir que aquests ossos són una espècie de ròtula molt petita. Habitualment hi ha dos ossos sesamoides a cada peu. A vegades, però, aquests ossos poden ser sesamoides bipartits, és a dir, cadascun d’ells consta de dues peces separades.

Els ossos sesamoides estan conectats al múscul flexor curt del dit gros del peu. per a què et facis una idea, els ossos sesamoides són aproximadament del tamany d’un caramel.

I saps per què es diuen així? Prové de la paraula llatina “sesamum”, sèsam.

Aquests ossos són necessaris per a suportar bona part de la càrrega sobre l’avantpeu quan realitzem activitats tals com caminar, córrer o estar de puntetes.

La seva funció principal és la de servir de protecció i de palanca pels tendons musculars, per a augmentar la capacitat d’aquests de transmetre les forces musculars.

Els ossos sesamoides absorveixen pressions, redueixen la fricció, serveixen de coixinet o punt de suport per al funcionament normal de l’articulació metacarpofalàngica l’hàl·lux, protegeixen el tendó flexor hallucis longus i serveixen de palanca al tendó flexor hallucis brevis, durant la marxa, trot, carrera o salt.

 

inflamacio-os-sesamoideo

Quines són les causes de la sesamoïditis?

 

La sesamoïditis es produeix principalment per un traumatisme directe a la zona de l’os sesamoide. És molt comú en atletes i persones que practiquen esports d’alt impacte, com per exemple les ballarines de ballet, ja que suporten molt pes de puntetes.

Les persones que tenen l’arc del peu molt elevat són més propenses a patir aquesta lesió.

L’ús de talons alts és també un dels factors que poden provocar una sesamoïditis.

Els petits traumatismes continuats i els cops a la zona poden produir la sesamoïditis.

Un cop que els ossos sesamoides es lesionen, és molt difícil de curar, ja que, al realitzar la marxa, la patologia empitjora i produeix una inflamació crònica.

 

Els principals signes de la sesamoïditis

 

Els signes i símptomes principals de la sesamoïditis són rigidesa i dolor al dit gros del peu. La persona amb sesamoïditis té la sensació de caminar amb una pedra al calçat i no pot suportar estar dempeus o caminar llargues distàncies pel fet que el dolor sota el dit gros empitjora.

Una persona amb sesamoïditis adopta una manera de caminar diferent per evitar el dolor: intenta donar suport a l’avantpeu el menys possible per reduir el pes sobre el dit gros.

Si l’origen de la sesamoïditis és un trauma sever, es pot presenciar enrogiment, inflor i augment de la temperatura en l’àrea (característic de la presència d’inflamació).

 

Tractaments per curar la sesamoïditis

 

La sesamoïditis és una patologia que se soluciona sense gaire complicació, però molt lentament (es pot trigar fins a 6 mesos en curar una sesamoïditis). Cal que la persona que la pateix sigui extremadament pacient per recuperar-se en la seva totalitat.

El tractament principal és el repòs del peu per a permetre que els ossos sesamoides es recuperin, així com la ingesta d’antiinflamatoris i analgèsics per a reduir la inflamació.

Per a què el repòs sigui efectiu, és necessari immobilitzar d’alguna manera el peu i utilitzar bastons al caminar per a què el dolor no sigui tan intens.

Durant aquest descans, és recomanable l’aplicació de fred (crioteràpia), corrents elèctriques i ultrasons, i massatges a la zona per a relaxar-la. També recomanem utilitzar calçat ample i sense talons i evitar les activitats repetitives que poguessin estar causant aquesta lesió.

En casos més greus, és possible que es necessiti cirugia per a extripar els ossos sesamoides.

 

Des de La Clínica de Podologia et recomanem visitar un especialista abans de prendre cap decisió.

Si creus que pots tenir inflamats o fracturats els ossos sesamoides, posa’t en contacte amb un podòleg per a començar el tractament més efectiu com més aviat millor.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *